Chiar daca este vremea Sarbatorilor si nu prea ne putem abtine de la masa imbelsugata, nu trebuie sa uitam ca excesul alimentar poate fi foarte daunator. Si nu doar din punct de vedere estetic - s-a dus vremea formelor rubensiene, ci mai ales al sanatatii, deci atentie la ce si cat mancam. Obezitatea face parte din categoria bolilor de nutritie si consta in sporirea anormala a greutatii corporale. Depasirea cu 10-15% a greutatii ideale, care se exprima prin numarul de kg raportate la numarul de centimetri care depasesc 1 m se considera obezitate. Aceasta boala afecteaza o destul de mare parte a populatiei, in unele tari occidentale, precum Statele Unite ale Americii, facand adevarate ravagii. Din pacate, insa, ultimele date statistice arata ca destui romani au inceput sa aiba probleme serioase cu greutatea, cauzate de o alimentatie nesanatoasa, lipsa miscarii, vizitele prea dese la fast-food-uri etc. In consecinta, atunci cand mancam este bine sa calculam si numarul de calorii. Unii specialisti considera ca organismului ii sunt necesare o calorie pe kilocorp si pe ora, ceea ce inseamna ca, de exemplu, unei persoane de 60 de kg, care are o activitate moderata, ii trebuie zilnic 1440 de calorii (60 x 24). Altii, dimpotriva, apreciaza ca necesarul de calorii ar fi intre 30 si 60 de calorii/kilocorp/zi, in functie de profesie si activitatile desfasurate de adultul respectiv. Obezitatea se datoreaza mai multor factori, fie unui exces alimentar, fie unor boli, in special ale glandelor endocrine Ð hipofiza, tiroida, suprarenale sau glande genitale. Pe langa aspectul inestetic, obezitatea afecteaza si alte organe, functiile inimii fiind in cea mai mare suferinta. Acumularea de grasime reprezinta un risc marit pentru perspectiva unor boli grave ca ateroscleroza, infarctul de miocard, diabetul, artroza, varice etc. Din aceasta cauza, media de viata a persoanelor obeze este