Adevarul prezinta a treia parte a interviului cu generalul I. M. Pacepa, fost adjunct al Departamentului de Informatii Externe pana in 1978, cand a cerut azil politic in SUA. Generalul explica, Adevarul prezinta a treia parte a interviului cu generalul I. M. Pacepa, fost adjunct al Departamentului de Informatii Externe pana in 1978, cand a cerut azil politic in SUA. Generalul explica, pentru prima data public, care era statutul colaboratorilor si informatorilor Securitatii.
Dedesubturile "demisiei" lui Magureanu din fruntea SRI
- Cu ani in urma ati avut o convorbire telefonica cu Adrian Severin, ministrul de externe din acea perioada, care se afla la Washington. Care a fost scopul ei?
- Inlaturarea din functie a sefului SRI, Virgil Magureanu, securist si delator incurabil, care compromitea relatiile Romaniei cu SUA. Discutia cu Adrian Severin a fost determinata de comunicatul Biroului de Presa al SRI publicat in Adevarul din 21 aprilie 1997. Comunicatul insinua ca "The Washington Times", unde publicasem un articol semnat impreuna cu Michael Ledeen, fost consilier al presedintelui Reagan, ar fi in slujba unor "servicii speciale straine". SRI califica articolul nostru drept "ticalos", pentru ca dezvaluia ca mii de securisti erau ascunsi in SRI si SIE, si insinua ca "The Washington Times" "submineaza securitatea Romaniei", deoarece "demoralizeaza personalul serviciilor secrete". Comunicatul, scris in vitriolic limbaj securist, a starnit stupoare aici. Pentru prima data dupa Razboiul Rece, un ziar american era acuzat, din nou, de spionaj. Comunicatul a fost tradus de reputatul institut de politica internationala American Enterprise si a fost distribuit membrilor Administratiei si Congresului SUA impreuna cu o nota care mentiona ca serviciile secrete ale Romaniei continua sa aiba mentalitate si vocabular KGB-ist. Am platit cu doua condamnari la