„Noi vrem sa introducem acum si criteriul calitatii, deoarece, in conditiile in care cel mai mic pret castiga, se creeaza dumping, iar consecinta acestuia este incurajarea muncii la negru", a explicat, primarul general Videanu in fata ziaristilor.
De altfel, primarul a anuntat in toamna anului trecut, de la tribuna Consiliului muncipal, ca vrea ca toate licitatiile primariei sa tina seama de reglementarile europene.
Pe de alta parte, Videanu gireaza "smenuirea" unor licitatii exact dupa principiile actuale despre care ne spune ca incurajeaza coruptia si pe care, cica, vrea sa le schimbe.
Mai exact, a amanat luni de zile proiectul de 150 de milioane euro, pentru modernizarea a 106 scoli din Bucuresti, cofinantat in proportie de 75 la suta de Banca Europeana de Investitii (BEI). Abia in urma cu trei zile, primaria a catadicsit sa scoata la vanzare caietele de sarcini pentru licitatie.
Doar ca – atentie! – regulile au la baza pretul cel mai mic, adica "pretul de dumping" incriminat de Videanu, iar licitatia nu tine seama de unele prevederi ale contractului de imprumut.
Pentru ca documentele BEI recomanda ca licitatiile sa se faca dupa regulile bancii, tinand cont de indicatorii economici (pret), dar si de cei tehnici (calitate).
Numai ca, dupa ce Videanu s-a batut public cu pumnul in piept ca va impune regulile europene, omul sau, Vladimir Sommer, cel caruia primarul i-a incredintat coordonarea Directiei de Achizitii Publice, a facut exact pe dos: a acordat o pondere de 80 la suta pentru pret si doar 20 la suta pentru calitate.
Iar acum, proiectul de modernizare a scolilor, la care primaria ar fi trebuit sa plateasca doar 25 la suta din lucrari, va trebui din nou amanat, cu vreo luna, dupa cum spun specialistii municipalitatii.
Asta, pentru ca noul proiect de lege care va