TERAPII COMPLEMENTARE Da, sunt si persoane pentru care a lua 2-3 kilograme inseamna o bucurie. Si aceasta bucurie poate veni din partea fitoterapiei.
In cura de ingrasare, pentru stimularea poftei de mancare, fitoterapia recomanda ceaiurile din plante amare - de genul pelinului, anghinarei. Aceste plante se pot amesteca si cu conuri de hamei, papadie, coada-soricelului, maces, ghintura. "Infuziile din pelin, anghinare, conuri de hamei, papadie, coada-soricelului, maces se prepara dintr-o lingurita de planta la o cana de apa. Infuziile se administreaza o data pe zi sau inaintea meselor principale", spune dr. Gabriela Papazian-Urdareanu, medic primar, specialist in fitoterapie, acupunctura si homeopatie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie. In cazul ghinturei, ea se foloseste sub forma de decoct, dintr-o jumatate de lingurita de planta la o cana cu apa. De asemenea, se mai pot folosi si cateva picaturi de tinctura de ghintura sau de cerentel, care se gasesc la plafar. Dr. Gabriela Papazian-Urdareanu recomanda sa luam 2 lingurite de tinctura inainte de masa cu 15-30 de minute.
Usurarea digestiei
Pentru o cat mai buna asimilare a alimentelor, pentru usurarea digestiei si stimularea poftei de mancare se recomanda infuzia din amestecul din 10 g de tintaura, 20 g de pelin, 10 g de anghinare, 30 g de conuri de hamei, 30 g de papadie. Din infuzia din acest amestec se bea cate o cana intre mesele principale. De asemenea, in cura de ingrasare, fructele si legumele ar trebui sa aiba prioritate. Dr. Gabriela Papazian-Urdareanu recomanda fructele uscate: smochine, curmale, stafide, dar si mere, struguri... De asemenea, nucile, alunele, arahidele sunt o sursa importanta de calorii.
O alta categorie de plante utile in cura de ingrasare sunt cele din familia condimentelor, care maresc apetitul. Dintre acestea cele mai eficiente sunt rozmarinul,