Noii membri ai Uniunii Europene, Polonia, Cehia si Cipru si-au folosit dreptul de veto la propunerea Presedintiei austriece referitoare la o politica comuna asupra TVA-ului in tarile membre UE. Potrivit reglementarilor in vigoare, valoarea minima a taxei pe valoare adaugata (TVA) trebuie sa fie de 15%.
Tarile membre au voie sa impuna o taxa mai mare de 15% dar este interzis impunerea unei taxe mai mici. Exceptie fac doar o serie de produse si servicii, precum renovarea si constructia de case, serviciile din cadrul saloanelor cosmetice sau cele din atelierele de reparat biciclete.
Incercarea presedintelui Frantei, Jaques Chirac, de a impune un TVA pe activitatea restaurantelor de doar 6%, s-a lovit de refuzul categoric al cancelarului german Angela Merkel. Guvernul german se opune oricarei reduceri de TVA din cauza deficitului bugetar foarte pronuntat.
Polonia, Cehia si Cipru doresc in continuare aplicarea unei cote a TVA redusa pentru produse precum mancarea sau cartile destinate copiilor. Veto-ul celor trei tari a produs blocarea negocierilor, intrucat normele UE prevad ca astfel de decizii trebuiesc adoptate in unanimitate. Cele trei state au la dispozitie o saptamana pentru a renunta la optiunea de veto.
Potrivit unor specialisti de la Bruxelles citati de portalul Euractiv, acest nou incident nu face decat sa indice o noua balanta a puterii in cadrul Uniunii Europene extinse, cu Polonia care isi asuma un rol mult mai important, pe de o parte, si Franta care se afla pe o panta descendenta in ceea ce priveste influenta, pe de alta parte.
Noii membri ai Uniunii Europene, Polonia, Cehia si Cipru si-au folosit dreptul de veto la propunerea Presedintiei austriece referitoare la o politica comuna asupra TVA-ului in tarile membre UE. Potrivit reglementarilor in vigoare, valoarea minima a taxei pe valoare adaugata (TVA)