Metro Constanta(Foto: )
Normele de bun simt impun ca orice constructie sa aiba nu doar autorizatii (care sa dovedeasca faptul ca nu traim in jungla si facem orice ne taie capul, cu riscul ca a doua zi sa se prabuseasca tavanul de exemplu), dar sa fie respectate si anumite linii care tin de specificul arhitectural al zonei.
Adica, daca esti la malul marii, pare de-a dreptul aiurea sa fortezi nota cu niste constructii maramuresene sau este de-a dreptul inestetic si periculos sa contruiesti case langa case, fara a pastra o minima distanta, de altfel stabilita prin lege. Toate acestea, insa, par sa nu aiba ecoul scontat la nivelul consiliilor locale din judetul Constanta.
Cel putin aceasta sustine seful Inspectoratului de Stat in Constructii Constanta, Niculae Ciocanel, care dezaproba modul haotic de atribuire a terenurilor pentru construirea de imobile pe raza judetului Constanta.
De asemenea, potrivit lui Niculae Ciocanel, toate acestea se petrec pentru ca localitatile constantene „uita" sa isi reactualizeze Planurile Urbanistice Generale (PUG), respectiv Planurile Urbanistice de Detaliu (PUD). „Majoritatea consiliilor locale si primariile din judetul Constanta nu au nici un PUG al localitatilor.
Potrivit normelor legislative in vigoare, PUG-urile trebuie actualizate o data la 5-10 ani. De exemplu, municipiul Constanta nu are un PUG actualizat de dinainte de primarul Gheorghe Mihaiesi, adica are un PUG vechi de 10 ani", a declarat Niculae Ciocanel.
Tot din punctul acestuia de vedere, ceea ce se petrece in cartierul Palas este o consecinta a indisciplinei autoritatilor locale care au atribuit loturi de teren prea mici fata de cerintele de bun simt. „Oamenii de acolo si-au construit casa langa casa. Unde sa mai planteze si un pom, daca