Schimbarea conducerii Companiei Nationale Administratia Canalelor Navigabile SA Constanta a insemnat revenirea la profit – daca se poate spune asa.
Mai exact, anul 2001 a fost ultimul an cu profit, in 2002, 2003 si 2004 fiind inregistrate, in total, 11 miliarde de lei pierdere, pentru ca din 2005 sa se contabilizeze, din nou, profitul si sa fie „stinsa" pierderea din anii anteriori.
Iar in aceste conditii, noua conducere a Canalelor Navigabile si-a aprobat, potrivit directorului general Valentin Zeicu, proiectele de investitii pe anul 2006. Pe de alta parte, desi lucrurile au inceput sa se urneasca din loc si se desfasoara in conformitate cu legile in vigoare, nu acelasi lucru se poate spune si despre cercetarile care se fac in cazul Gheorghe Nicolau, fostul sef al CN ACN.
Se pare ca pana la urma, punctul vulnerabil al afacerilor derulate de Gheorghe Nicolau prin intermediul Companiei il constituie doar contractul cu televiziunea locala MTC, restul aspectelor cercetate de DNA fiind… „acoperite" cu acte la nivel de Ministerul Transporturilor (pe vremea cand acesta era condus de Miron Mitrea), respectiv ordonante de Guvern (fost Guvern Nastase).
Revenind insa la situatia actuala a CN ACN, printre proiectele prioritare ale actualului director general, Valentin Zeicu, se numara investitia destinata amenajarilor malurilor si taluzurilor, pe ambele canale.
De asemenea, un alt proiect il constituie alimentarea cu apa a ecluzei Cernavoda in regim propriu, in conditiile in care firma Detacan a anuntat ca nu mai poate furniza Companiei apa necesara.
„Tot la capitolul proiecte studiem o amenajare a portului si ecluzei Ovidiu, iar cat de curand se va renunta la instalatiile vechi de stingere a incendiilor, care v