RETETE SANATOASE Iarna... Anotimpul celor mai multe dileme si probleme alimentare. Asta, deoarece temperaturile scazute duc la limitarea activitatii fizice, adica la evitarea interminabilelor plimbari in aer liber, peste care nu saream niciodata in celelalte sezoane.
Intrucat muschii reprezinta principalul consumator de energie, scaderea activitatii fizice si, implicit, micsorarea arderilor in organism vor duce la depunerea principiilor nutritive sub forma de tesut adipos (acesta reprezinta o forma eficienta a organismului de stocare energetica, intrucat arderea unui gram de grasime duce la eliberarea a noua calorii). Pentru a face o comparatie, trebuie mentionat ca un gram de glucide furnizeaza prin ardere patru calorii, proteinele ofera tot patru calorii, iar un gram de alcool aduce un aport de sapte calorii. Pentru persoanele care pe timp de iarna efectueaza efort fizic intens este indicat consumul de glucide si lipide. In schimb, cei cu tendinta de ingrasare trebuie sa fie foarte atenti la continutul in calorii al alimentelor. De obicei, in aceasta perioada a anului se consuma multe calorii si pentru ca organismul nostru sa-si pastreze, in ciuda frigului, o anumita temperatura. Fapt care, instinctiv, ne impinge catre alegerea unor mancaruri satioase si grele (carnea grasa, mezelurile, costita, icrele, untura, slanina, smantana, maioneza, alunele, arahidele, branzeturile fermentate grase, produsele de cofetarie si patiserie).
CONTROL. In cautarea unui loc care sa imbine confortul personal cu cel gastronomic, recurgem de cele mai multe ori la mesele in oras (la restaurant sau fast-food), unde consumul necontrolat al unor cantitati mari de alimente favorizeaza obezitatea. Cresterea consecutiva a glicemiei dupa o masa bogata stimuleaza secretia de insulina, principalul hormon de stocare al organismului, astfel incat tot ceea ce am consumat se va depune. D