Denumit popular si romanita, musetelul este raspândit in special in zona de ses, in locuri insorite, dar poate fi gasit si printre alte plante cultivate sau la margini de drumuri. Florile de musetel se pot culege proaspete incepând din mai si pâna in august, se pot usca si pastra, folosindu-le la nevoie la ceaiuri. Florile de musetel contin ulei eteric (0,38- 0,81%), glucide, acizi organici, colina, vitamine (B1, C) si minerale (calciu, fosfor, zinc, siliciu, cupru, mangan, fier etc). Dintre proprietatile florilor de musetel, cele mai importante ar fi urmatoarele: • au proprietati antiinflamatorii, antiseptice, analgezice, antispastice, antialergice, sudorifice, emoilente, anestezice locale si cicatrizante; • stimuleaza si regenereaza tesuturile, normalizând metabolismul pielii si activând epitelizarea; • influenteaza benefic mucoasa gastrica având actiune antiulceroasa; • actioneaza activ si asupra colitelor, a inflamatiilor cailor urinare sau in cazul menstrelor dureroase; • tonifica parul, dându-i reflexe blonde si actioneaza benefic asupra diverselor tipuri de ten. In functie de efectul cautat, musetelul poate fi utilzat in diferite feluri. Infuzia dintr-o lingurita de flori la o cana cu apa clocotita se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se beau una, doua cani pe zi, preferabil pe stomacul gol. Infuzia ajuta in caz de gastrite hiperacide, ulcer gastric, enterocolite, balonari, colici abdominale, stimularea functiei hepatice, menstre dureroase, astm bronsic. Se poate folosi si in caz de gripa, dar se beau doua-trei cani pe zi. Inhalatiile cu infuzie au efect foarte bun asupra cailor respiratorii superioare si asupra sinusurilor. Pot fi folosite si clisme cu infuzie pentru a inlatura starile iritative ale intestinului gros. Atentie! Daca in loc de infuzie se face un ceai tare, atunci acest ceai, in loc sa aiba un efect antispastic, el irita stomacul pr