Diversificarea alimentatiei sugarului inseamna introducerea in meniul zilnic al bebelusului a altor alimente, in afara laptelui. Este o etapa importanta in viata copilului, care se impune deoarece necesitatile sale nutritive sunt in crestere si nu mai pot fi acoperite in totalitate de alimentatia lactata. Ca regula, se incepe diversificarea la patru luni pentru copiii alimentati artificial si la sase luni pentru cei alimentati natural, iar in paralel, se impune conditia ca bebelusul sa fi atins limita de sase kilograme. Diversificarea se incepe la sugarul sanatos, fara nici o urma de boala. Se introduce un singur aliment nou o data, pentru a testa toleranta copilului la acesta; se incepe cu cantitati mici si se va merge progresiv pâna la inlocuirea completa a unei mese de lapte. Se va incerca hranirea cu lingurita, cu copilul asezat in sezut. Daca bebelusul refuza un anumit aliment, nu se va insista, se renunta pe moment, apoi se va relua administrarea lui dupa câteva zile. Alimentele utilizate pentru alimentatia sugarului trebuie sa fie proaspete, facute in casa, de preferinta fara conservanti, condimente, fara sare sau zahar, pâna la vârsta de un an. In aceasta perioada se vor urmari scaunele bebelusului, daca apar varsaturi, si se monitorizeaza cresterea ponderala. Se va incepe cu cerealele instant amestecate cu lapte, in cazul copiilor hipotrofici (mai slabuti), sau cu supa de zarzavat, la copiii eutrofici (cu greutate normala) sau hipertrofici (cu greutate peste normal). Cerealele se administreaza, de preferinta, la masa de seara, in biberon; se vor cauta initial cerealele fara gluten, mai dificil de digerat de sugarii pâna la sase luni. Supa de zarzavat se administreaza la masa de prânz; se folosesc pentru prepararea ei initial numai radacinoase (morcov, telina, albitura), apoi cartof, dovlecel, ardei, ceapa etc., respectându-se regula introducerii treptate. Es