Patronatele din panificaţie şi Ministerul Agriculturii au hotărât: pâinea va fi timbrată. "Dacă pâinea va fi ambalată, timbrul se va lipi de pungă. Dar dacă va fi vândută la liber, Patronatele din panificaţie şi Ministerul Agriculturii au hotărât: pâinea va fi timbrată. "Dacă pâinea va fi ambalată, timbrul se va lipi de pungă. Dar dacă va fi vândută la liber, timbrul se va pune direct pe produs înainte de a intra în dospitor", ne-a declarat Ion Popescu, preşedintele Rompan.
Substanţele care vor fi folosite la timbrare vor fi, începând de astăzi, analizate de Institutul de Bioresurse Alimentare, după care se va lua şi avizul Ministerului Sănătăţii. Tot începând de astăzi se va pune la punct şi actul normativ care va permite personalizarea pâinii, urmând ca acesta să apară în Monitorul Oficial în 30 de zile. La rândul său, Imprimeria Naţională va avea la dispoziţie 30 de zile pentru a achiziţiona cerneala şi hârtia pentru timbru şi pentru a pune la punct aspectele tehnice legate de timbrare: elementele de securizare împotriva contrafacerii. Concomitent, cele câteva mii de agenţi economici îşi vor pune la punct elementele particulare: societatea comercială, numele produsului, seria şi numărul acestora. "Printr-un simplu timbru aplicat pe pâine, evaziunea se va reduce la jumătate: de la 3.500 miliarde de lei, cât a fost în 2005, la 1.700 miliarde de lei, adică peste 48 milioane de euro", susţine preşedintele Rompan.
Calendarul timbrării
* 10 martie, avizul Ministerului Sănătăţii
* 30 martie, apariţia HG-ului în Monitorul Oficial
* 1 martie - 30 aprilie, pregătirea agenţilor economici
* 1 martie - 31 martie, achiziţionarea hârtiei şi cernelurilor de către Imprimeria Naţională
* 1 iunie, începerea producţiei de pâine timbrată