Multe drepturi si o imunitate confortabila. Asta primesc agentii serviciilor de informatii din Romania.
Drepturile, care sunt acordate in special agentilor SRI, sunt acordate de pachetul de legi privind siguranta nationala, elaborat de Cotroceni.
Documentele, cu mentiunea "strict secret", se afla in prezent la comisiile de aparare si la cele pentru controlul SRI si SIE din parlament, dupa ce PNL s-a opus luna trecuta adoptarii lor in CSAT in forma actuala si fara dezbatere publica.
Perchezitii si flagrante
Agentii SRI capata prin lege dreptul de a administra probe in vederea declansarii urmaririi penale, in cazul unor infractiuni care constituie amenintari la adresa sigurantei nationale. Acest gen de activitati, numite in lege "acte premergatoare cu caracter probatoriu", precum si procedura de realizare a lor urmeaza sa fie stabilite de comun acord de SRI si Parchetul General, dar raman secrete.
Ofiterii de informatii din cadrul serviciului primesc dreptul de a constata flagrante si de a-i prinde pe faptasi in cazul unor acte de pregatire sau savarsire a unor atentate sau acte de terorism, dar si in cazul unor infractiuni de coruptie. Ei au dreptul sa ceara si sa primeasca informatii si documente de la orice institutie publica sau privata.
O alta prevedere ingrijoratoare este cea legata de posibilitatea restrangerii unor drepturi individuale tinand de viata privata, in cazul declararii starii de urgenta.
Bond. Ion Bond
De altfel, ofiterii de informatii, indiferent de serviciul in care activeaza, se bucura de o anumita imunitate in fata legii. Conform Statutului profesional al ofiterului de informatii, acestia nu pot fi adusi in justitie daca, in timpul misiunii, vatama o persoana sau distrug un bun material. Cat timp se afla in misiune, ei nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati decat cu acordul sefilor lor