* Acordul referitor la infiintarea Fundatiei Publice Romano-Ungare "Gojdu" cu sediul in Curtile Gojdu din Budapesta a fost semnat la sfarsitul anului trecut, la Bucuresti, cu ocazia sedintei comune a Executivului Roman si Ungar * Acest acord nu face decat sa anuleze Conventia dintre Romania si Ungaria din 1937, prin care se retrocedau
Fundatiei Gojdu de la Sibiu bunurile si sumele de bani blocate anterior de Guvernul ungar 4* Guvernul Romaniei forteaza ratificarea de catre Parlament a acordului, printr-o Ordonanta de Urgenta, care insa prin nejustificarea "urgentei" este neconstitutionala * Comisia Juridica a Camerei Deputatilor s-a pronuntat
impotriva Acordului romano-ungar * Cu toate acestea, Guvernul a virat deja 500.000 de euro in contul Ambasadei Ungariei
Gojdu a cerut in testamentul sau ca bunurile sale sa revina "acelei parti a natiunii romane din Ungaria si Transilvania care tine de legea rasariteana ortodoxa", bunuri ce urmau sa fie administrate in cadrul unei fundatii.
La sfarsitul anului trecut, in sedinta comuna a Guvernelor Romaniei si Ungariei s-a hotarat infiintarea unei fundatii comune care sa administreze averea lui Gojdu, de beneficiile acesteia urmand sa se bucure atat Romania, cat si Ungaria. Acest fapt incalca insa prevederile testamentului.
Mai mult, semnarea Acordului dintre Romania si Ungaria cu privire la bunurile Fundatiei Gojdu a fost urmata, in mod nefiresc, de ratificarea acestuia prin Ordonanta de Urgenta nr. 183/2005.
Trist, dar adevarat
Fundatia Gojdu a fost infiintata de Andrei Saguna si a functionat timp de aproape 50 de ani de la moartea lui Gojdu, intre 1870-1917, fiind recunoscuta de Austro-Ungaria. Dupa 1918, sediul Fundatiei Gojdu s-a mutat la Sibiu, insa majoritatea bunurilor acesteia au ramas pe teritoriul Ungariei.
In ciuda faptului ca articolul