La mai bine de doi ani de la privati-zarea statiunii Sovata, Lacul Ursu, monument al naturii unic in Europa, este tulburat de luptele de intere-se privind revendicarea lui intre Consiliul Local si investitorii unguri, care au cumparat statiunea de la stat. ANCHETA La mai bine de doi ani de la privatizarea statiunii Sovata, Lacul Ursu, declarat monument al naturii unicat in Europa, este tulburat de luptele de interese privind revendicarea lui intre Consiliul Local, si maghiarii care au cumparat statiunea de la stat. In mijlocul acestui razboi, singurul perdant este turistul de rand, care nu se mai poate bucura de binefacerile terapeutice decat la preturi extrem de mari impuse de falsii proprietari.
Batalia privind revendicarea lacului din centrul statiunii Sovata a inceput la sfarsitul anului trecut, cand noii proprietari din Ungaria ai Balneoclimaterica SA, societatea care administreaza statiunea, au refuzat sa semneze prelungirea contractului privind exploatarea namolului mineral si a apei din lac, pe motiv ca Primaria nu mai are nici un drept legal de a incasa bani pentru acest lucru. Asta in conditiile in care, potrivit documentelor prezentate, Primaria orasului este in prezent proprietara monumentului natural, intabularea in Cartea Funciara facandu-se in urma cu aproximativ trei ani. Scandalul dintre proprietarii maghiari ai statiunii si conducerea UDMR-ista a Primariei sta sa dea peste cap toata activitatea turistica din statiune, tinand cont ca de existenta lacului se leaga intreaga activitate in toata zona.
PLATA NEONORATA. Primele semne ale razboiului dintre cele doua tabere s-au aratat la mijlocul anului 2005, cand conducerea SC Balneoclimaterica SA, reprezentata de directorul general Nagy Janos Fulop, a refuzat sa mai vireze suma de un miliard de lei in conturile Primariei. Potrivit contractului, suma reprezenta taxa pentru exploatarea na