Interesele vizavi de privatizarea statiunii strategice Sovata au fost imense. Au castigat investitorii asa-numiti strategici din Ungaria, intr-o afacere in care multi ar putea face puscarie pentru acte de coruptie. De parca s-ar fi executat un ordin, cei implicati in procesul de vanzare au eliminat toti concurentii firmei SC Salina Invest SA, mergandu-se pana acolo incat, in final, maghiarii sa ramana singurii ofertanti, si chiar sa li se ceara (atentie!) sa faca o oferta mai mica decat cea initiala.
Statiunile romanesti au fost vandute in ultimii ani in functie de interesele unor clanuri sau, mai grav, in functie de interesele unor state. Cel din urma caz este cel al statiunii balneoclimaterice Sovata, una dintre cele mai vestite din Europa. Statiunea la care romanii, laolalta cu turistii straini, se bucurau de darurile tamaduitoare ale naturii este astazi deschisa doar turistilor straini (preponderent maghiari). Presa a semnalat, la momentul privatizarii, o serie de ilegalitati. Astazi se confirma! Un raport al Curtii de Conturi, institutia abilitata de lege sa faca control postprivatizare, demonteaza pas cu pas privatizarea ilegala a acestei statiuni de interes national. Aceeasi institutie arata ca persoanele implicate in aceasta privatizare trebuie sa raspunda in fata legii.
CONTROLUL. Din analiza raportului reiese ca statiunea Sovata a fost pregatita special pentru a fi cumparata de SC SALINA INVEST SA. Curtea de Conturi a efectuat recent controlul cu privire la respectarea de catre Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS), in prezent Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), a legalitatii metodelor si procedurilor utilizate in cazul privatizarii, SC Balneoclimaterica SA. Sovata prin vanzarea actiunilor detinute de stat la aceasta societate, precum si asupra modului in care s-a asigurat respec