Un om, Leonardo Da Vinci (1452-1519), care a creat in cei 67 de ani la concurenta cu Demiurgul.
Umanist italian - spirit enciclopedic - genial - "om universal"... Pictor (amintim doar "Gioconda" si "Cina cea de taina"), sculptor, arhitect. Autorul unui celebru "Tratat de pictura". Contributii in numeroase ramuri ale stiintei: mecanica (ex. studii asupra frecarii - tribologie), hidrotehnica, cosmologie, anatomie, botanica, optica. A proiectat aparate de zbor; a anticipat aparitia parasutei; a nascocit felurite masinarii etc., etc.
Despre Leonardo aveam sa descopar, acolo unde nu ma asteptam, o informatie surprinzatoare, care da noblete profesionistilor bucatariei si releva alte fatete ale sale: titanul a avut ca pasiune si arta culinara. Sursa: literatura ruseasca - revista lunara Gastronom - 2005.
NOUVELLE CUISINE. Se spune ca gastronomia in vremea lui Leonardo era nediversificata si putin rafinata. Predomina bucataria adusa, in Italia, de goti: mancarea grasa, din diverse carnuri, polenta (un amestec din malai si apa - ca mamaliga) s.a. Bucatele erau condimentate si aromate, dar (precizam noi) nu se cunosteau cartofii, rosiile, alte legume si mirodenii, care au ajuns in Europa abia in secolul al XVII-lea. Vinul, aproape intotdeauna, era amestecat cu apa sau miere, iar brandy-ul era folosit doar ca medicament si se vindea in farmacii. Carnea si pestele se consumau tocate foarte marunt, ca o pasta, si se amestecau cu miere si orez. O asemenea alimentatie nu-i era pe plac maestrului. Ca si in alte domenii, ingeniozitatea sa avea sa fie novatoare. In 1473 a devenit bucatar-sef la taverna "Trei melci" din Florenta. A incercat sa-si educe "musteriii" spre a manca si bea nu ca "niste grohaitori". Cateva "delicateturi" concepute de el: carne de vita cruda, tinuta la soare trei luni, servita cu prune - ca element de decor folosea floarea de mar; oua fierte,