Solidaritatea coagulatain jurul lui Adrian Nastase cu prilejul votului din Parlament prin care se respingea cererea de perchezitie a locuintelor sale din str. Zambaccian si de la Cornu nu a fost decit una de conjuctura. Evenimentele din ultimele zile demonstreazacail asteaptazile grele chiar si in interiorul propriului partid. Motivele votului nu sint de fapt greu de ghicit.
Ele nu sint nici de naturaprocedurala, chiar dacacererea de perchezitie ar fi fost semnatade Ilie Botos si nu de Daniel Morar deznodamintul ar fi fost acelasi, si cu atit mai putin tin de principii.
Mult mai interesati si mai ingrijorati de ce ar putea eventual sali se intimple lor in viitor decit de ce ar putea pati fostul prim ministru deputatii au dorit in acelasi timp, ca bonus, sao umileascape Monica Macovei. Minstrul Justitei a fost de altfel foarte aproape de a demisiona considerind, cu destul temei, canu dispune de un sprijin politic real in ofensiva anti-coruptie.
Dacaar fi facut-o semnalul transmis la Bruxelles ar fi fost unul cu adevarat dezastruos. Iar declaratiile care au urmat, precum cele ale presedintelui grupului Partidului Popular European, Hans-Gert Pottering, si mai ales ale comisarului european pentru justitie, Franco Frattini, prezent la Bucuresti la sfirsitul saptaminii, sint cit se poate de explicite in acest sens.
Ultimul s-a exprimat transant intr-un interviu acordat ziarului „Cotidianul": „Ar fi un dezastru pentru Romania, nu pentru doamna Macovei, pentru ca toata lumea stie despre munca ei fantastica in initierea reformelor si in insistenta ca ele sa fie implementate. Prefer sa exclud de pe agenda noastra aceastaipotezaa demisiei doamnei Macovei".
E adevarat capentru a nuanta lucrurile comisarul european a avut grijasasublinieze si faptul cae incredintat, in contrapartida, caministrul Justitiei dispune de un sprijin