HARGHITA. Inaintea zilei de 15 martie, echipa EVZ a testat corespondenta in realitate a miturilor despre unguri si romani.
Cateva zile in Odorheiu Secuiesc te pot lamuri daca ce-ai auzit peste ani in legatura cu ungurii este sau nu adevarat. O suma de clisee se pastreaza dinainte de 1989, multe fiind povesti duse prin tara de barbatii care-au facut armata in aceste zone.
Dar cele mai multe si mai ciudate au rasarit dupa evenimentele din 1990 de la Targu-Mures, cel mai vizibil conflict dintre romani si maghiari din ultima suta de ani. Sa le luam pe rand.
"Paine? Sighiur!"
"In orice magazin din Harghita si Covasna nu ti se da paine daca ceri in romana si vanzatoarea nu-ti vorbeste limba."
"Vreau o paine, un pachet de tigari si un suc." "Sighiur", raspunde fata de dupa tejghea, retezand orice alt dialog. Cauta, gaseste tot ce-am cerut, calculeaza, spune pretul corect, ba mai si zambeste. "Fistic aveti?", incerc un cuvant mai greu.
Vanzatoarea se incurca, pare sa nu fi auzit niciodata despre asa ceva, i se pare ca e in engleza cuvantul si isi intreaba colega. "Eu n-am auzit de asta, ce e?" Oricum, mitul cazuse retezat sub o romana aproximativa, dar amabila.
Maghiarii, in special comerciantii, au si o vorba in legatura cu acest cliseu: "Banii sunt buni de oriunde ar veni". Ba, mai mult, din 2004 a inceput sa se-ntample pe dos si cei care vin din Ungaria sa fie cei nedreptatiti. Pe de-o parte pentru ca negociaza prea mult in piata, pe de alta pentru ca la referendumul din 2004 au refuzat sa le aprobe cetatenie maghiarilor din alte state.
Szabolcs, un tanar producator TV din Odorheiu Secuiesc, povesteste, intr-o cafenea, cum patronul maghiar al localului a si tinut pe usa o vreme un afis halucinant: "Cetatenii unguri nu sunt bine-veniti".
Asfalt doar pentru unguri
"In orasele cu populatie majoritar de etnie maghiara nu se to