În timpul iernii, organismul nostru acumulează o mare cantitate de toxine. La începutul primăverii suntem "fără putere", cu un apetit scăzut, iar ficatul este obosit de dieta bogată în carne. În timpul iernii, organismul nostru acumulează o mare cantitate de toxine. La începutul primăverii suntem "fără putere", cu un apetit scăzut, iar ficatul este obosit de dieta bogată în carne. O cură de detoxifiere poate dura 4 săptămâni şi dieta aleasă oferă rezultate rapide.
Iată câteva exemple:
Cura cu fulgi de secară sau ovăz - în funcţie de toleranţa organismului. Dimineaţa, porţia de fulgi se combină cu iaurt degresat; la prânz, raţia se amestecă de preferinţă cu mere sau sfeclă, rase. La cină vom completa porţia de fulgi cu miere şi scorţişoară. În acest timp vom bea infuzii de plante: gălbenele, urzici şi afin, în părţi egale. Dacă foamea ne sâcâie, putem s-o îmblânzim cu câte o porţie de salată verde, la cină, alături de fulgi şi 2-3 linguriţe de suc de lămâie.
O altă cură este cea de untişor. Uşor de procurat de la piaţă, această plantă cu frunze cărnoase şi cerate se poate combina cu salatele sau cu ciorbele de zarzavat. Nutriţioniştii au constatat efectul pozitiv al curei de untişor în combaterea varicelor şi hemoroizilor. După o dietă bogată în untişor, circulaţia venoasă se ameliorează.
Mai puţin cunoscută este cura cu năsturel, recomandată de specialişti pentru aportul ei de vitamine (A, B1, B2, E şi C - cu cel mai bogat aport - 140 mg). În compoziţia năsturelului se remarcă şi substanţe minerale în cantităţi apreciabile (calciu - 200 mg, magneziu, fier şi iod - 45 mg). O cură cu năsturel de trei-patru săptămâni (sub formă de salată sau suc proaspăt - 100 mg/zi în amestec cu ceai de gălbenele, sunătoare, pătlagină) contribuie la dezintoxicarea organismului şi ameliorarea multor boli - anemie, bronşită, diabet, eczeme, reumatism, tubercu