Prin eliminarea lui Nastase, Geoana a facut un pas important in consolidarea puterii in partid, apreciaza apropiatii presedintelui PSD.
Geoana nu a scapat insa definitiv de Nastase si nici nu si-a anihilat toti adversarii. Nastase controleaza inca un sfert din PSD, iar adeptii sai nu au renuntat la gandul unui congres extraordinar la care sa se aleaga o noua conducere. Aceasta chestiune se va transa la Consiliul National al PSD din mai.
Geoana, sfatuit sa colaboreze cu Iliescu
Totusi, cu Nastase "simplu deputat", lui Geoana ii va fi mult mai usor sa isi impuna deciziile. Dar mai ales sa se concentreze pe fronturile de lupta cu ceilalti adversari. Fluturand o posibila combinatie politica cu Petre Roman, Iliescu ii da deseori fiori lui Geoana.
Geoana incearca o alianta cu Iliescu caruia deja i-a lansat o provocare. La sedinta de marti noapte, Iliescu a fost propus si votat pentru functia de presedinte al Consiliului de Onoare, o structura care va trebui sa se ocupe de eliminarea dubiosilor. Cat se va achita Iliescu de aceasta sarcina ramane de vazut.
Cert este ca-i are in vizor pe Hrebenciuc si Mitrea, carora le-a cerut in mai multe randuri retragerea. Daca Hrebenciuc nu are ambitii decat pe culoarul aranjamentelor de culise, Mitrea controleaza destule filiale cat sa nu se poata lua decizii fara el.
Dincolo de greutatea lui Mitrea, Geoana are si alte motive sa oscileze intre o alianta sau un razboi cu acesta: este a doua oara cand Geoana ii ramane dator. Ca si in blocarea lui Iliescu, Mitrea a avut acum un rol esential.
Reformarea PSD nu s-a finalizat, este de parere liderul clujean Ioan Rus: "Problemele PSD nu iau sfarsit odata cu demisia lui Adrian Nastase. Toti cei cu probleme trebuie sa faca un pas inapoi". "Reforma la nivel central trebuie completata cu reforma profunda la nivelul fiecarei