Piata telefoniei mobile din Europa Centrala si de Est se apropie de saturatie (pe ansamblu), preturile incep sa scada, cheltuielile utilizatorilor din aceste zone au crescut in 2005, iar aceasta tendinta se mentine si pe viitor.
Potrivit unui nou raport IDC (International Data Corporation), cheltuielile au crescut cu 13,5% anul trecut, ajungand la suma de 15,12 miliarde de dolari. Pentru 2006 cresterea va fi de 9,5%, estimeaza analistii companiei citate. In 2005, numarul utilizatorilor de telefonie mobila a crescut cu 15,7% reprezentand o rata de penetrare de 78%, pe intreaga regiune. In momentul de fata exista patru tari care au trecut de borna "omul si celularul": Cehia, Estonia, Lituania si Slovenia.
SITUATIE. "Pietele din Europa Centrala si de Est continua sa creasca. Pe de alta parte avem rivalitatile «inflamate» de saturatia de pe unele piete", spune Kresimir Alic, analist IDC. In acelasi timp, operatorii aduc noi oferte pentru a incuraja utilizatorii de prepaid, iar ofertele pentru servicii de date se imbogatesc, acesta urmand a fi principala modalitate de crestere a veniturilor. Romania este a doua tara din Europa Centrala si de Est, dupa Slovenia, in care s-au lansat servicii 3G (Connex-Vodafone, aprilie 2005). iar Orange urmeaza sa-si lanseze 3G-ul in urmatoarele luni.
ABONATI SI BANI In ceea ce priveste numarul de utilizatori, conduce Polonia, urmata de Romania si Cehia, cele trei tari detinand peste 61% din totalul abonatilor.
Pentru cheltuielile pe cap de utilizator, pe prima pozitie este tot Polonia, urmata de Cehia si Ungaria (impreuna avand 58,6% din valoarea pietei). Studiul IDC a avut in vedere 11 tari din Europa Centrala si de Est: Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia si Ungaria. Piata telefoniei mobile din Europa Centrala si de Est se apropie de saturatie (pe ansa