Incredibil, dar adevarat! In loc de margarina, mai bine untura de porc, daca nu aveti unt. Grasime vegetala, dietetica, usoara... Sunt proprietati care i se atribuie margarinei sau grasimilor vegetale hidrogenate. Aceste idei sunt insa total gresite. Nutritionistii ne avertizeaza ca margarina este mai periculoasa decat grasimile naturale animale untura de porc, untul. Pe termen lung, margarina determina aparitia bolilor cardiovasculare, a bolilor neurodegenerative. Atunci cand sunt asimilate de catre organism, aceste grasimi afecteaza sistemul imunitar, determina o sensibilitate mai mare la infectii, la intoxicatii si chiar la cancer. Margarina poate dezvolta si rezistenta la insulina, in cazul diabeticilor.
"Margarinele sunt grasimi vegetale solidificate prin hidrogenare un procedeu tehnologic aplicat la nivel industrial. Se obtine astfel un produs asemanator untului, grasimile vegetale devin solide la temperatura camerei si tartinabile. Ironia este insa ca niste grasimi de origine vegetala, sanatoase la inceput, sunt transformate in grasimi saturate artificiale. Aceste grasimi sunt asemanatoare celor animale, dar sunt periculoase pentru sanatate", avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
CITITI ETICHETA!
Mai grav este ca aceste grasimi se gasesc in numeroase produse alimentare. Pentru a va convinge de acest lucru, faceti un test: mergeti intr-un supermarket si cititi etichetele alimentelor! Veti vedea ca margarina sau grasimile vegetale hidrogenate se ascund in foarte multe produse. Incepand de la maioneze si pana la unele sortimente de paine, biscuiti, produse de patiserie, bomboane, ciocolata, snacksuri, chipsuri sau pop-corn, toate contin "grasimi vegetale hidrogenate sau partial hidrogenate".
"O grasime polinesaturata uleiul de floarea-soarelui, de exemplu este transform