Regizorul Radu Muntean termina, in aceasta noapte, filmarile la cel mai recent lungmetraj al sau. Iese fum din fata guvernului, din dreptul a doua TAB-uri parcate pe trotuar. Cativa militari si civili, acoperiti cu paturi din lana, stau pe langa foc, unii mananca din gamele, altii vorbesc incet intre ei.
Ei sufera cel mai putin de frigul de pe platoul unde filmeaza regizorul Radu Muntean, "Hartia va fi albastra".
Platoul este o bucatica din Piata Victoriei, unde circulatia a fost blocata marti noaptea din cauza ca regizorul a adus autovehicule militare, Dacii, macarale, basculante si aproximativ 200 de figuranti.
A filmat una dintre cele mai complicate scene din ultimului sau lungmetraj, ce se petrece in noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989. Filmarile se incheie in aceasta noapte.
Nicio revelatie despre Revolutie
"Oamenii vor fi multumiti dupa ce vad filmul, daca se asteapta sa vada un film despre cum au simtit si cum au trait ei atunci, nu daca se asteapta sa vada ceva extraordinar, sa aiba o revelatie despre Revolutie", spune regizorul.
"Vor regasi ceva din starea lor de atunci, din emotiile lor. Asta mie mi se pare suficient pentru a face un film. Si asta chiar nu s-a facut pana acum", explica Muntean.
Cu un titlu ciudat pentru un film despre Revolutie, "Hartia va fi albastra", dar pe care regizorul n-a vrut sa-l explice pentru ca ar fi stricat surpriza, pelicula povesteste cum a "petrecut" Revolutia un pusti de 19-20 de ani, pe nume Costi Andronescu, aflat in timpul stagiului militar.
Cu trei luni inainte de liberare, chiar in noapte de 22 spre 23 decembrie 1989, Costi dezerteaza.
"Baiatul e suficient de rasfatat incat sa fuga din misiune cand i se pare lui ca a venit momentul sa lupte, sa fie barbat, atunci, la Revolutie, crezand ca face un act patriotic si ne