Folosit atât in alimentatie, cât si in cosmetica, uleiul de masline este apreciat in mod deosebit si recunoscut ca un pretios ajutor al sanatatii si frumusetii. Potrivit site-ului www.ele.ro, el contine vitaminele A, B1, B2, C, D, E, K, fier, acizi grasi nesaturati 85%, acizi grasi saturati 15%, trigliceride, clorofila etc. In general, se foloseste uleiul curat obtinut prin presare la rece, fiind unul dintre cele mai bune uleiuri de masa folosite in bucatarie. Fiind numit prietenul ficatului, uleiul de masline este un bun drenor hepatic si biliar, având si efect laxativ. Persoanele care au probleme hepatice sau biliare pot lua una, doua linguri de ulei dimineata inainte de masa sau una, doua linguri de ulei inaintea fiecarei mese. Este recomandat ca dupa inghitirea uleiului sa se stea culcat o jumatate de ora pe partea dreapta. Pe lânga faptul ca este un tonic biliar, uleiul de masline dizolva pietrele din bila. Daca medicul constata ca pietrele sunt destul de mici pentru a putea fi eliminate fara sa se blocheze, se amesteca o jumatate de ceasca de ulei de masline cu o jumatate de ceasca cu suc de lamâie sau grapefruit si se bea seara inainte de culcare. Dimineata se bea ceva fierbinte si apoi e posibil ca pietrele sa fie eliminate. Alteori, se poate posti doua zile inainte, bând suc de mere din doua in doua ore, iar in cea de a doua seara se bea amestecul de ulei si suc de lamâi. Astfel se va curata vezica, se vor dizolva sau elimina pietrele mici. Alte indicatii • Uleiul de masline ajuta tubul digestiv, contribuind la vindecarea gastritei si a ulcerului. El poate fi folosit si ca laxativ, luând o lingura seara la culcare. • Are proprietatea de a intârzia procesul de imbatrânire, protejând inima si arterele, dizolvând cheagurile din vasele de sânge, reducând colesterolul si tensiunea. • Poate fi folosit si sub forma de frectii pe corp si pe incheieturi. Chiar si cop