Comisia de cultura a Camerei Deputatilor a dat castig de cauza artistilor, prin votarea amendamentului conform caruia negocierea dreptului de autor se face la libera alegere, fara un prag minimal al sumei solicitate impus prin lege.
Membrii comisiei au dezbatut modalitatea in care artistii pot sa-si negocieze contractele. Deputatul PIN, Lavinia Sandru, a depus un amendament prin care se limita dreptul de negociere prin introducerea unui prag procentual.
In amendamentul propus, care ciuntea drepturile oamenilor de cultura se specifica sintagama prag european. Sandru a motivat amendamentul depus prin faptul ca in cadrul negocierilor una din parti, mai exact televiziunile, radiourile, casele de inregistare s-ar putea afla pe o pozitie dezavantajoasa care nu permite negocieri corecte si echilibrate pentru ambele parti.
"Fara niste norme exacte, fara o legea care sa creeze un cadru simplu, aceste organisme se afla pe o pozitie dominanta si nu putem vorbi despre niste negocieri de pe pozitii echilibrate."
In schimb deputata Mona Musca a fost de partea artistilor."Nu putem sa punem o medie europeana. In plus Uniunea Europeana a spus ca Romania si-a facut temele la drepturile de autor, deci nu este cazul sa punem un prag", a explicat fostul ministru al culturii.
Si presedintele Comisiei de Cultura, Raluca Turcan a sustinut ca artistii sa-si poata negocia drepturile de autor la sumele pe care le doresc. "Sa nu incercam sa-i dezavantajam, vorbim de creatorii de valoare, de cultura si nu de bani. E dreptul acestora de a-si
negocia drepturile".
In final, membrii comisiei au optat pentru respingerea amendamentului deputatului PIN, inlocuind sintagma "prag european" cu "practica europeana", fapt care le permite artistilor sa-si negocieze la libera alegere contractele. Respingerea amendamentului a fost prim