Universitatea Babes-Bolyai(Foto: )
Desi detine jumatate dintre cladirile centrului universitar clujean, "Universitatea Babes-Bolyai" nu este cea mai bogata institutie de invatamant superior din Cluj.
Un calcul estimativ al valorii cladirilor si terenurilor din patrimoniul institutiilor de invatamant superior de stat indica faptul ca pe locul intai se claseaza Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, datorita terenurilor detinute.
Peste 800 milioane euro
Saptamana Clujeana a facut inventarul bazei materiale a universitatilor clujene, referindu-se la cladirile si terenurile din patrimoniul acestor institutii si calculand, la preturi de referinta minime, extrase din ofertele mai multor agentii imobiliare, valoarea aproximativa a acestora.
Universitatile care au dat dovada de transparenta si ne-au furnizat aceste informatii de interes public au fost, din pacate, doar Universitatea Tehnica si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV).
Informatiile cu privire la inzestrarea Universitatii "Babes-Bolyai" au fost extrase din brosura "Universitatea Babes-Bolyai in cifre si repere statistice - 2004", publicata de institutie acum doi ani; cele cu privire la Academia de Muzica "Gheorghe Dima" si la Universitatea de Arte si Design, de pe propriile pagini de internet; iar cele despre Universitatea de Medicina si Farmacie reprezinta "restul" suprafetelor construite, rezultat din diferenta suprafetei totale (furnizata de Ministerul Educatiei si Cercetarii) si suprafetei insumate a celorlalte universitati.
Prin acest demers, in premiera de altfel, Saptamana Clujeana doreste sa va ofere si o alta perspectiva asupra a ceea ce inseamna "Clujul universitar", respectiv una patrimoniala, iar rezultatele acestei