Fiica lui Gheorghiu-Dej nu a lasat roluri memorabile, dar pentru ea s-au construit studiourile unde s-au manifestat mari artisti.
Cinematograful a aparut in Romania la mai putin de 5 luni de cand fratii Louis si Auguste Lumiere au aratat lumii minunea fotografiilor in miscare, pe 27 mai 1896. Cu toate acestea, primele si singurele studiouri de cinematografie din Romania au aparut abia la mijlocul secolului al XX-lea.
Pe domeniile printului Barbu Stirbei se infiinteaza, in toamna anului 1950, Studiourile Cinematografice "Bucuresti" (Studiourile Buftea) destinate productiei de filme artistice si de animatie. Constructia studiourilor este legata de pasiunea pe care fiica lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, Lica Gheorghiu, o avea pentru ce de-a saptea arta. Tatal a cedat in fata capriciilor fiicei si a ordonat sa se construiasca Studiourile Cinematografice de la Buftea.
Venetia si Scala din Milano, reconstituite
Studiourile, date in folosinta in anul 1957, aveau la inceputurile lor patru platouri imense, un platou de filmari combinate si un laborator de prelucrare a peliculei. Aici se incrucisau zi de zi, intrand si iesind, decorurile moderne si cele de epoca ale filmelor aflate in perioada de turnare, copacii si masinile, si decorurile pe jumatate asamblate.
Un singur platou de filmare avea capacitatea de a stoca 30 de limuzine, cate s-au adus pentru o filmare la "S-a furat o bomba", sau putea reconstitui sala operei "Scala" din Milano, pentru filmul "Darclee". Pe platoul filmarilor combinate - cel de-al cincilea al studioului - exista un tunel destinat instalarii aparatului de retroproiectie, lasand libera intreaga suprafata a platoului, pentru decor si pentru ecranul de retroproiectie. Sub podea se afla bazinul cu pereti de cristal, destinat filmarilor sub apa.
Este vorba despre bazinul care, transformat in laguna, a leganat pe valurile lui gondo