Plasat sub protectia Pomonei, zeita abundentei, marul era des cultivat in livezile din antichitate. Marul a avut de-a lungul istoriei mai multe sensuri, fiind considerat un mijloc al cunoasterii, Arbore al vietii sau al stiintei binelui sau raului, marul Discordiei, atribuit lui Paris, merele de aur din Gradina Hesperidelor, marul mâncat de Adam si Eva etc. Botanistii au descoperit documente care atesta prezenta acestui fruct in Normandia, incepând cu secolul al Xl-lea. In afara de aceasta, marul ca fruct a fost considerat un aliment-medicament, devenind un punct de referinta in alimentatia dietetica. Este tonic, racoritor, antiseptic intestinal, depurativ sanguin si este indicat in astenii, surmenaj, reumatism, artritism, stari febrile, insomnii, nervozitate, cefalee. Merele scad valoarea colesterolului Consumul de mere duce la scaderea valorii colesterolului. Atunci când cercetatorii de la Universitatea din Toulouse au descoperit aceasta proprietate, mass-media au preluat aceasta informatie si au difuzat-o in toata lumea. Dintr-un grup de 30 de subiecti voluntari, cu vârste cuprinse intre 26 si 65 de ani, care au consumat câte trei mere zilnic, in câteva saptamâni, 23 dintre acestia au prezentat o scadere cu 14% a colesterolemiei. In paralel, experientele efectuate in Italia, Irlanda si Finlanda au dovedit ca mai mult de jumatate dintre consumatorii de mere prezentau o scadere a valorii colesterolului cu peste 10%. Fiind cunoscut faptul ca o scadere de doar 1% a valorii colesterolului diminueaza cu 2% riscul infarctului miocardic, se poate deduce fara dificultate marea importanta a prezentei acestui fruct in alimentatia zilnica. Continutul sau bogat in pectine, asociat cu alte substante, insuficient studiate deocamdata, explica puterea hipocolesterolemianta a acestui nutriment. Dupa anumiti autori, aceste substante „necunoscute“ ar fi: magneziu, calciu, cupru, vita