In bugetul Uniunii Europene, fondurile pentru politicile agrare si dezvoltarea rurala reprezinta aproximativ 50 la suta, respectiv peste 400 de miliarde de euro in perioada 2007-2013. Astfel, potrivit pachetului financiar de aderare, Romana va primi 4 miliarde de euro, pentru primii doi ani de la aderare, in vederea sustinerii sectorului agricol.
In aceeasi perioada, IMM-urile vor avea acces, pe diferite programe, la fonduri de aproximativ 8 miliarde de euro: resurse umane (2,9 miliarde euro), mediu (2,7 miliarde euro), competitivitate (2,1 miliarde euro) si altele.
Pentru accesarea acestor sume, beneficiarii vor trebui sa participe cu o cofinantare de pana la 50 la suta din valoarea proiectului, ceea ce inseamna multi bani de scos de la ciorap sau de imprumutat din banca.
O cerere de aproximativ 5 miliarde de euro in primii doi ani de la aderare este o provocare majora pentru sectorul bancar romanesc, astfel incat acesta ar trebui sa se preocupe mai mult, in perioada imediat urmatoare, de produse destinate IMM-urilor, respectiv sectorului agricol.
UE dicteaza tendintele bancare
De altfel, recent, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, a explicat intr-un interviu acordat Hotnews ca evolutia pietei bancare inspre nisa IMM-urilor si cea a afacerilor din agricultura este logica, prin prisma saturarii la care va ajunge in viitorul apropiat piata de retail.
Deocamdata, crede Radu Ghetea, bancile doar tatoneaza terenul in ce priveste IMM-urile, in timp ce la sectorul agricol "nici nu vor sa se uite". Potrivit ultimului studiu al BNR, creditarea persoanelor juridice a crescut cu 21 la suta in 2005 fata de anul precedent.
Analizata pe fiecare sector in care activeaza cu precadere IMM-urile (servicii,