CAIET DE RETETE Cuvintele lui Radu Anton Roman, care spunea ca la romani bucataria nu are ca scop cautarea placerii, ci a spiritualitatii, imi par mai adevarate ca niciodata in perioada sarbatorii Pastilor, cand fiecare clipa care trece se incarca mai adanc si mai profund de sensuri, de ganduri si de adevaruri care se reveleaza. Acum e ceasul acela in care cerurile se deschid, iar omul, graunte de nisip ratacind prin desertul vietii, isi regaseste drumul⦠si povestea, si harul. Isi redezgroapa talantul si merge cu el la biserica invierii, purtandu-si cu sine povara. Si Domnul il primeste iar si iar, precum Tatal pe fiul risipitor. Acum e ceasul cel mare, cand fiecare gest se incarca de spiritualitate, iar hrana, o data cu seara Cinei celei de Taina, devine izvor de spiritualitate.
De la oul inrosit cu sangele lui Hristos curs de pe crucea Invierii la cozonacul pe care mamele copilariilor noastre il gatesc cu dragostea amara a lacrimilor Rastignirii, ca sa fie gustat apoi cu bucuria cea mai presus de fire a Invierii, totul se incarca de un suflu nou, al trezirii la viata cea vesnica. Iar masa pascala din duminica cea mai mare din an, aranjata frumos cu felii de cozonac si luminata cu lumina Invierii, care sta marturie de 2000 de ani jertfei celei mari ce a schimbat istoria lumii, devine o continuare a daruirii hristice. Si bucata de cozonac pe care crestinul o gusta cu piosenie, patruns inca de bucuria noptii celei mai sfinte din an, capata gustul dumnezeiriiâ¦
COZONAC CU MIEREINGREDIENTE: 1,2 kg faina, un pahar cu miere, 200 g stafide, 400 ml lapte, 50 g drojdie, zahar vanilinat, 500 g miez de nuca macinata, 25 oua, 250 g unt, 400 g zahar, coaja de lamaie, rom. PREPARARE: Laptele se incalzeste putin si se adauga 200 g zahar, amestecandu-se pana se topeste. Dupa ce s-a topit zaharul se faramiteaza drojdia si se amesteca bine pana cand se omogenizeaza.