Conferinta episcopilor catolici din Romania, care ii include pe ierarhii romano-catolici si greco-catolici, se va intruni in 30 Aprilie la Blaj, sub presedintia mitropolitului greco-catolic Lucian Muresan.
Acestia vor asista la ceremonia inaltarii Bisericii Greco-Catolice la rangul de Arhiepiscopie Majora, ceea ce echivaleaza cu statutul patriarhiilor ortodoxe.
Noul arhiepiscop major, Lucian Muresan, va fi instalat in scaunul de ierarh de catre cardinalul Daoud Moussa, prefectul pentru Bisericile Catolice Orientale, care este si patriarh emerit. La ceremonie au fost invitati reprezentanti ai tuturor bisericilor greco-catolice si melkite unite cu Roma.
De asemenea, Conferinta Episcopilor Catolici din Romania va stabili si regulamentul de convocare al unui Conciliu (Sinod). Sfantul Sinod va avea ca misiune stabilirea noii titulaturi a arhiepiscopului major.
Acesta ar putea primi ca formula de adresare titulatura " Preafericite Parinte", asa cum este cazul patriarhului ortodox Teoctist, sau " Beatitudine", cum este cazul arhiepiscopului major al Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, cardinalul Lumbomyr Husar. Exista voci care sustin ca formula de adresare va ramane aceea de " Inalt Prea Sfintite".
Potrivit unor surse oficiale din interiorul Bisericii Greco-Catolice, cea mai importanta problema de pe agenda viitorului Sinod va fi, insa, numirea unor noi episcopi.
Astfel, va fi reluata traditia intrerupta in anul 1948, cand ultimul episcop greco-catolic de Bucuresti, Vasile Aftenie, vicar al Arhiepiscopiei de Alba Iulia si Fagaras, a fost ucis in temnitele Securitatii.
Totodata, ar putea fi numit un episcop-vicar al Arhiepiscopiei Majore nou infiintate, un episcop auxiliar pentru Dieceza de Maramures si un episcop