Beneficii. Credinta intareste mintea si trupul, ne face mai increzatori si mai optimisti, afirma psihologii si psihiatrii.
Ne da puterea sa trecem de greutati, sa avem mai multa incredere in noi, ne hraneste psihicul, ne fereste de boli si ne vindeca mai repede.
„Un om credincios este mai bun, mai atent cu cei din jurul lui, mai puternic, mai optimist si, in consecinta, mai sanatos psihic, dar si fizic”, comenteaza psihiatrul Petre Boistenu, copresedinte al comisiei de specialitate din Ministerul Sanatatii. Beneficiile credintei sunt cu atat mai importante cu cat vin intr-o perioada tulbure, cum este cea prin care multi romani trec astazi. „Oamenii au greutati si multi au tendinta sa se refugieze in credinta”, completeaza specialistul.
Optimismul dat de aceasta credinta este esential sanatatii, in numeroase boli fiind unul dintre factorii esentiali care asigura vindecarea. „In specialitatea noastra se spune ca 50a conteaza medicamentele, 25a credinta in Dumnezeu si 25a optimismul”, mai spune psihiatrul.
„Slujba e speciala si misterioasa”
Invierea Domnului este o sarbatoare mai importanta pentru romani decat Craciunul. „Are o incarcatura religioasa mult mai puternica decat Nasterea Domnului. De Craciun, oamenii se strang doar in familie, iau masa. De Paste insa se merge la Biserica, se ia lumina, chiar daca dupa aceea se fac si petreceri. Slujba de Paste este una speciala, spectaculoasa si misterioasa, la care se strange mult mai multa lume decat la Craciun”, adauga directorul IMAS, sociologul Mircea Kivu.
Pastele este, in egala masura, o sarbatoare religioasa si sociala, crede sociologul Alfred Bulai. „Pastele e un eveniment spectaculos, cu un ceremonial care atrage, care creeaza o atmosfera placuta si aduna comunitatea in Noaptea de Inviere”, spune Bulai.
Postul Pastelui are beneficii d