In proiectul Transfer Rapid, fosti sefi din BNR si diplomati din SUA au interese financiare comune.
Nepotul lui Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, s-a lipit, fara licitatie, de o afacere cu ultima mare banca romaneasca de stat. Nepotul se numeste Cristian Croitoru, iar banca este Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC). Firma in care detine actiuni nepotul lui Isarescu a incheiat un parteneriat strategic cu CEC pentru introducerea unui sistem de transfer de bani din strainatate in Romania.
Desi pe aceasta piata exista operatori puternici, sefii CEC au preferat totusi societatea nepotului de guvernator, Transfer Rapid LLC, o casuta postala, inregistrata intr-un paradis fiscal din SUA, infiintata anul trecut. In afacere este implicat si James Rosapepe, fostul ambasador american in Romania. Cristian Croitoru, fost director al BNR, nu este strain nici de mediul de afaceri al ministrului de finante, Sebastian Vladescu, in subordinea caruia se afla CEC.
Primul pas: fara licitatie
Serviciul de transfer de bani oferit de off-shore-ul american Transfer Rapid LLC si de CEC a fost lansat cu surle si trambite pe 22 februarie. La festivitate, James Rosapepe a tinut un discurs despre cat de incantata este firma ca lanseaza acest serviciu "impreuna cu partenerul sau strategic in Romania, CEC, cel mai cunoscut brand bancar romanesc".
Entuziasmul a fost de moment: pana acum, nicio persoana nu a reusit sa trimita bani in Romania prin CEC. Daca banca ar fi apelat la un operator consacrat, serviciul ar fi fost deja functional, aducand venituri suplimentare pentru banca si servicii noi pentru clienti. Insa conducerea CEC a preferat o firma noua, justificand ca operatorii existenti practica tarife mari si clauze de exclusivitate, acuzand direct companiile Western Union si Money Gramm.
Off-shore cu