O analiza de risc financiar este garantul pentru imprumuturi, dar si pentru investitori.
De cati bani are nevoie Iasiul si ce ar trebui sa faca autoritatile pentru ca orasul sa arate mai bine? Drumurile Nationale 1 si 6 trebuie reabilitate, "se cere" o sosea de centura si, in plus, este absolut necesara o groapa de gunoi ecologica. Pentru toate acestea este insa nevoie de bani, fonduri care se obtin doar in baza unor garantii.
Acesta este si motivul pentru care sefii municipalitatii au hotarat sa obtina ratingul de risc financiar pentru oras, prin intermediul uneia dintre cele mai bine cotate firme de acest gen, Standard & Poor’s. Studiul, explica reprezentantii primariei, este necesar in vederea obtinerii unui imprumut bancar de 1.000 de miliade de lei vechi pentru demararea principalelor proiecte de dezvoltare ale orasului.
In plus, ratingul financiar vorbeste si despre riscul la care se expun oamenii de afaceri care ar vrea sa investeasca in zona.
Stabilitatea economica si somajul, luate in calcul
Dupa Bucuresti, singurul oras din Romania care a apelat la serviciile firmei Standars & Poor’s, Iasiul ar putea fi urmatorul care sa fie supus celui mai riguros criteriu de analiza, privind dezvoltarea economica si sociala.
"Intentia primariei este sa obtina o linie de finantare de 1.000 de miliarde de lei vechi pentru a demara cateva proiecte importante", sustine Cosmin Coman, city manager in cadrul Primariei Iasi. "Pana la o astfel de analiza, vreau sa stabilim si sa terminam de conceput toate proiectele de dezvoltare ale orasului. Este firesc ca inainte sa cer niste bani, sa stiu exact care va fi destinatia lor", este de parere Gheorghe
Nichita, edilul orasului.
Printre proiectele prioritare ale Iasiului, oficialitatile amintesc de cel privind repararea strazilor si a liniilor de tramvai, precum si construirea unei