Spatiul adreselor IP s-a aglomerat: IPv4 Internet are spatiu pentru aproximativ 4,3 miliarde de adrese, o treime fiind deja in uz. IPv6 este noua versiune a Protocolului Internet si va substitui progresiv versiunea 4 IP.
Internet Protocol v4 este standardul curent pentru comunicarea in internet. Cerinta in crestere pentru echipamente conectate la internet necesita mai mult spatiu, mai exact mai multe adrese IP. Potrivit IDC, pana in 2012 in jur de 17 miliarde de dispozitive vor fi conecate la internet.
Expertii in informatica spun ca IPv4 limiteaza comunicatiile de date, serviciile cu continut multimedia, IP mobil, P2P si apelurile video. IPv6 ofera o banda larga de adrese IP, permitand astfel cresterea numarului de echipamente conectate la internet (o adresa IPv6 are de patru ori mai multi biti decat o adresa IPv4, adica 128 biti fata de 32 biti). Termenul-limita impus de guvernul american pentru implementarea si conformitatea cu IPv6 este februarie 2008, dar pasi de up-grade au inceput chiar de la sfarsitul anilor â90. Totusi, se pare ca Japonia este tara cea mai avansata din acest punct de vedere, in timp ce in UE exista o politica la nivel de reprezentanti. (http://www. ipv6.org/)
COSTURI RIDICATE. Mai multe firme de analiza au realizat studii estimative legate de costurile pe care le va cere tranzitia catre IPv6. Astfel, potrivit RTI, in Statele Unite costurile totale se vor ridica la suma de 23 de miliarde de dolari, pe o perioada care se intinde pe 25 de ani. Suma insa se va imparti intre distribuitorii de infrastructura, furnizorii de aplicatii, ISP-istii si, nu in cele din urma, utilizatorii. Printre alte avantaje: aplicatii in timp real si cresterea gradului de securizare a datelor. Spatiul adreselor IP s-a aglomerat: IPv4 Internet are spatiu pentru aproximativ 4,3 miliarde de adrese, o treime fiind deja in uz. IPv6 este noua versiune a