Liderii UE si oameni de rand au vorbit la o prajitura despre viitorul UE.
Uniunea Europeana (UE), alaturi de Romania si Bulgaria, a sarbatorit ieri Ziua Europei, cu dezbateri de idei, cafea si dulciuri dupa retete traditionale, scrutand viitorul in atmosfera destinsa a cafenelelor celebre din capitalele tarilor membre.
Anul acesta Europa a sarbatorit cea de-a 56-a aniversare a declaratiei Schumann, ce a pus bazele Comunitatii Carbunelui si Otelului - organizatia de la care a pornit actuala constructie europeana -, cu diferite manifestari culturale, artistice sau politice, marcate in principal de tema viitorului Europei.
Alesii din parlamentul de la Strasbourg au marcat Ziua Europei cu doua zile de dezbateri, menite sa gaseasca solutii pentru deblocarea procesului constitutional. Dupa respingerea Tratatului la referendumurile din Franta si Olanda, UE nu a reusit sa-si regaseasca linia de plutire, dar problemele politicienilor nu i-au impiedicat pe europenii de rand sa se simta bine in cafenelele din capitalele lor.
La initiativa Austriei, tara care asigura presedintia UE, pana la 1 iulie, cand va preda mandatul Finlandei, cate un scriitor celebru al fiecarei tari a citit in cafenea o lucrare special redactata pentru aceasta zi. Probabil mult mai savuroasa, cea de-a doua componenta a sarbatorii din cafenelele Europei a constat in degustarea de preparate de cofetarie traditionala din fiecare stat membru - o modalitate placuta de apropiere intre culturile culinare ale europenilor.
Pe langa dezbaterile la o prajitura si o cafea, fiecare din capitalele UE a organizat alte diferite evenimente. La Paris, Turnul Eiffel a fost iluminat in albastrul Uniunii Europene timp de 24 de ore, la Strasbourg au rulat gratuit 25 de pelicule din fiecare stat membru. La Roma, politicienii si comisarul european pentru justitie s-au lasat fotografiati de cetatenii de