Intrebarea formulata in titlu framinta de citeva zile bune clasa politica, mediul de afaceri si mass media din tara. E inca neclar cit de preocupat e si romanul de pe strada chiar daca ecourile declaratiilor interne si externe pe aceasta tema au ajuns cu siguranta la majoritatea populatiei.
Agitatia e cu atit mai surprinzatoare cu cit pina de curind toata lumea parea a fi convinsa ca data de 1 ianuarie 2007 e batuta in cuie si ca recomandarea va fi formulata, ca atare si fara echivoc, in Raportul de monitorizare al Comisiei Europene care va fi dat publicitatii marti, 16 mai.
Ceva s-a schimbat insa cu citeva saptamini in urma asa ca de la certitudini s-a trecut la indoieli si la discutii pe marginea unor variante mai putin transante din acest punct de vedere.
De fapt sintem in situatia greu de prevazut cu doar putin timp in urma in care decizia finala va fi luata probabil cu doar citeva ore inaintea momentului in care Ollie Rehn, comisarul pentru extindere, va face publica pozitia Comisiei Europene fata de aderarea Romaniei si Bulgariei.
Citeva precizari se cer facute din start. Din punct de vedere tehnic nu pe 16 mai se va hotari cind vor adera la UE Romania si Bulgaria. Ci exact o luna mai tirziu cind va avea loc Consiliul European, constituit din sefii de stat sau de guvern ai tarilor membre.
Cu toate acestea e prea putin probabil ca decizia ce va fi luata atunci sa nu urmeze recomandarile din raportul Comisiei Europene la care cu siguranta se va fi ajuns si dupa intense negocieri politice cu liderii politici din principalele state membre ale Uniunii.
In cazul primului val de extindere, cel cu 10 tari din 2004, situatia devenise clara cu multa verme inaintea deciziei formale. Acum e altfel.
Pentru ca entuziasmul pentru extindere a scazut pe ansamblu, pentru ca era considerabil mai simplu sa le