Astronautii sunt cu adevarat niste supraoameni, care-si merita pe deplin rangul de eroi ai umanitatii. Dar asta nu inseamna ca, ajunsi printre stele, ei se preschimba automat in niste asceti, care ignora cu desavarsire placerile pamantesti.
Jurnalul National: Ce mananca astronautii in spatiul cosmic? Pastile superconcentrate? Dumitru Prunariu: Nu! Chiar si acum 25 de ani, pe timpul nostru, alimentatia cosmonautilor era destul de diversificata. Atata doar ca era deshidratata si ambalata intr-un mod deosebit, intr-un tub confectionat din tabla subtire. Semanau oarecum cu tubul de pasta de dinti, dar erau cu mult mai mari. Acelasi tub continea si dispozitivul de rehidratare si, daca era cazul, de incalzire a hranei. Dupa aceasta pregatire sumara, mancarea capata gustul si consistenta celei obisnuite. In rest erau meniuri obisnuite. Existau ciorbe, felul unu si doi (in care exista si carne), ba chiar si desert. In schimb, nu foloseam tacamuri, pentru ca imponderabilitatea le face inutilizabile. Acestea sunt inlocuite cu niste tuburi speciale care se ataseaza la unul dintre capetele "dispozitivului" alimentar, iar mancarea este practic supta prin ele, astfel incat lingura si furculita nu mai sunt necesare. Apa de baut este si ea "preambalata" in acelasi mod.
Ati pomenit "comemorarile" lui Gagarin la care... A... va referiti desigur la consumul de alcool in spatiu. Ei bine, abia de curand, americanii au inceput sa recunoasca faptul ca oamenii lor nu stau chiar "pe uscat" cand sunt in spatiu. De fapt, asta se intampla cam pe toate statiile orbitale in care echipajele executa misiuni de lunga durata. Evident ca, in aceasta privinta, nici rusii nu erau chiar niste asceti. Nu, nu erau. Adevarul este ca, in conditiile de acolo, un pic de alcool prinde chiar bine.
Se accepta asta oficial? Bineinteles ca nu. Alcoolul este chiar unul dintre articolele care