BUCATARIA DE ALTADATA Sandvis... Incercam sa aflam, "scociorand" dictionare romanesti, cand si cum a aparut la noi acest cuvant. BUCATARIA DE ALTADATA ,br> Sandvis... Incercam sa aflam, "scociorand" dictionare romanesti, cand si cum a aparut la noi acest cuvant.
Nu l-am gasit in celebrul pe atunci - anul 1871 - "Dictionar al limbei romane" (doua volume masive si un supliment) al lui A.T. Laurianu & J.C. Massimu, inchinat de autori "memoriei Fericitului Evangeliu Zappa", din ale carui fonduri s-a lucrat si s-a tiparit acest op. Amintim generozitatea acestui Mecena aroman-grec, devenit cetatean roman, fiind, prin fapta, unul din cei care au reinviat Jocurile Olimpice Moderne.
L-am gasit in "Nou Dictionaru portativu - de toate zicerile noui (radicale) reintroduse si introduse in limba romana si de termeni tehnici ai sciinteloru, literiloru si artiloru..." de Emmanuel Protopopescu Pake, nimeni altul decat viitorul edil al Bucurestilor. Iata defintia data acum 136 de ani (1870): "Franzela sau bucata de paine cu unt si in care se pune o felie mica de sunca sau de alta carne". Mai tarziu, in anul 1924, Alexandru Resmerita in "Dictionarul etimologico-semantic al limbei romane" va scrie: "Painisoara taiata in doua, apoi unsa in launtru cu unt, pusa in mijloc o felie de sunca sau un strat de icre negre si inchizand la loc jumatatile painisoarei, se serveste ca gustare".
Astazi, in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane se noteaza: "sandvis - felie de paine (unsa cu unt) cu un aliment rece (sunca, salam, branza etc.) peste care se asaza adesea a doua felie de paine; tartina".
DIVERSITATE.Exista o varietate a acestei gustari in functie de specificul fiecarei tari. De exemplu: in India, de obicei, intre feliile de paine se pun cruditati: rosii, cartofi, sfecla rosie, ceapa; in Statele Unite ale Americii, unde sandvisul are si o zi speciala cand se