(Foto: )
Un bilant trist, intocmit de-a lungul a mai multor ani, a dus in anul 1983 la decizia ca ziua de 25 mai sa fie declarata Ziua Internationala a Copiilor Disparuti.
Organizatia Salvati Copiii Romania, parte integranta a forului international, va organiza cu ocazia acestui eveniment o campanie de informare asupra fenomenului disparitiei copiilor, a riscurilor si consecintelor traumatice la care pot fi expusi copiii si familiile lor.
Conform datelor furnizate de Directia pentru Investigatii Criminale, Serviciul Urmariri, de la inceputul anului 2006 si pana azi a fost solicitata urmarirea generala pentru 421 de minori declarati disparuti. Din acestia, au fost gasiti 391 de copii, 29 avand varsta pana in 10 ani, iar ceilalti 362 intre 10 si 18 ani. Au fost cazuri fericite, dar alte familii asteapta inca un miracol.
Politia continua investigatiile in cazul a 328 de copii disparuti inca din anul 2000. Speculatiile nu isi au locul intr-o astfel de statistica neagra, dar se presupune ca multi dintre ei se pot afla in situatii traumatizante, precum trafic de fiinte umane, exploatare prin munca, sclavie, abuz fizic si sclavie sexuala.
Alarmant este ca, de la an la an, numarul copiilor disparuti a inregistrat cresteri ingrijoratoare. Numai in anul 2005, numarul lor a fost cu 50 la suta mai mare fata de ultimii cinci ani, iar in 2006, raportat la perioada din anul precedent, numarul disparitiilor a crescut cu 21 la suta. Tarile Europei s-au unit pentru a incerca sa puna capat acestui fenomen incredibil.
Pe data de 25 mai in Austria, Belgia, Cehia, Germania, Grecia, Franta, Portu.galia, Marea Britanie, Romania, vor fi organizate evenimente speciale. La Targu Mures, Centrul de Consiliere pentru familie, din Strada Trebely nr. 7, va organiza o masa rotunda.