(Foto: )
Fenomenalul succes al romanului "Codul lui Da Vinci" si al versiunii sale cinematografice este unul din cele mai puternice "semne ale vremurilor" care atesta decesul Europei crestine l Teza fundamentala a cartii - negarea divinitatii lui Hristos - a gasit o larga audienta in societatea occidentala, secularizata si hedonista, ghidata dupa principiul "nu adevarul conteaza, ci ceea ce crezi despre realitate"
O vorba de duh atribuita scriitorului englez G.K. Chesterton spune ca "a inceta sa crezi in Dumnezeu nu inseamna in mod automat ca nu mai crezi in nimic; in loc de asta, sfarsesti prin a fi dispus sa crezi orice". Asertiunea lui Chesterton caracterizeaza fidel spiritul epocii noastre, acuzata unanim ca sufera de o "criza a adevarului".
Aceasta veritabila maladie a modernitatii se prezinta sub forma unui relativism care, potrivit filosofului Simon Blackburn, le permite contemporanilor nostri "sa creada ceea ce le place cu tot atata convingere si forta cata le place.
Astrologia, profetiile, homeopatia, Feng Shui, teorii conspirationiste, farfurii zburatoare, mingi de cristal, vizite ale ingerilor, rapiri facute de extraterestri, pilule magice si o mie de alte credinte si convingeri domina mintile oamenilor".
Intriga exploziva
De curand, pe aceasta cuprinzatoare lista s-a adaugat veritabilul cult starnit de "Codul lui Da Vinci", opera scriitorului Dan Brown, devenita best-seller mondial. Descrisa de autor ca fiind o fictiune, cartea pretinde totusi ca dezvaluie secretul cel mai bine pazit al omenirii: acela ca religia crestina ar fi fost fondata pe baza unei minciuni - divinitatea lui Iisus.
Pe scurt, romanul sustine ca Iisus a fost casatorit cu Maria Magdalena si ca cei doi au avut urmasi care au fost la originea uneia