Foto: Evenimentul Zilei
Mihai Chirilov, directorul TIFF aduce la Cluj, in premiera cele mai premiate pelicule romanesti.
Cu 13 mamaligi apetisante postate simbolic pe afisurile sectiunilor si o editie speciala de Stella Artois, pe modelul Cannes, Festivalul de Film Transilvania (TIFF) se pregateste pentru editia cu numarul cinci.
Cel mai mare festival de film din Romania incepe vineri, cu un nou director, in persoana criticului de film Mihai Chirilov care a programat in deschidere proiectia celui mai asteptat film romanesc al momentului, "A fost sau n-a fost?", in regia lui Corneliu Porumboiu.
EVZ:Cat de complicat este sa aduci nume intr-un festival de film?
Mihai Chirilov:De obicei este complicat, pentru ca ai de-a face cu doua tipuri de comportament. Sunt oameni care vor sa vina la festival, te asigura de bunele lor intentii dar in acelasi timp iti servesc si niste argumente cum ca le este imposibil pentru ca au alte obligatii, dupa cum este categoria cealalta de oameni care nu au neaparat obligatii si gandesc totul in termeni financiari.
Asta e o lege nescrisa a invitatilor de marca in festivaluri. Un festival trebuie sa aiba buget pentru asa ceva. Tot ceea ce se cheama onorariu de vedeta e ca un salariu, de fapt, in virtutea caruia o vedeta hotaraste daca vine si sta si in cap. Exista vedete care in momentul in care sunt invitate si le sunt satisfacute pretentiile ele fac orice. In fiecare an avem parte si de astfel de invitati.
Exemplul cel mai pregnant de anul asta a fost Sofia Loren, care ar fi fost o lovitura. Dar poate fi foarte, foarte costisitor. Din experienta altor festivaluri care au invitat-o exista o suma care se vehiculeaza. E o suma care se mai adapteaza in functie, de tara, de amploarea evenimentului, dar vorbim de peste 100.000 de euro. Numai ca vedetele astea sunt foarte deste