De la 1 iunie, romanii care vor sa plece la munca in strainatate sunt obligati sa declare copiii ramasi acasa.
Fenomenul „Singur acasa” ingrijoreaza autoritatile de la Bucuresti, care considera ca plecarea parintilor constituie un risc pentru copiii ramasi in Romania.
In consecinta, guvernul a decis ca romanii nu vor mai putea pleca la munca peste hotare fara sa informeze autoritatile locale daca-si lasa acasa copiii. Interdictia a fost introdusa miercuri, printr-o hotarare de guvern (HG 683/2006) care completeaza normele metodologice ale Legii 156/2000, privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate.
Incepand cu 1 iunie, dosarul standard care va trebui alcatuit in astfel de situatii va mai cuprinde, pe langa celelalte documente, si „dovada emisa de Serviciul Public pentru Asistenta Sociala sau de primar, din care sa rezulte ca parintele sau parintii solicitanti de locuri de munca in strainatate au notificat acestora intentia de a lucra in strainatate”.
Executivul si-a motivat decizia sustinand ca minorii ai caror parinti sunt plecati din tara pentru a-si gasi locuri de munca mai bine platite sunt o „categorie expusa riscurilor si situatiilor de pericol, care duc in ultima instanta la incalcarea si nerespectarea drepturilor acestora”, se arata intr-un comunicat al guvernului.
Potrivit estimarii EVZ, in tarile UE lucreaza peste doua milioane de cetateni romani. Cei mai multi sunt in Italia si in Spania.
„Sunt copii care ajung in centre de plasament”
Putini dintre cei plecati cu lunile la munca stiu sa aleaga solutii pentru copiii ramasi in tara. Lipsa informatiilor este frapanta, adultii neavand cunostinta nici de existenta consultantilor, organizatii neguvernamentale de la care ar putea primi cateva sfaturi. Asociatia Linia Verde pentru Protectia Copilului este o astfel de ins