(Foto: )
Directia de Sanatate Publica (DSP) a fost obligata, in 2005, sa inchida incineratoarele spitalelor din judetul Cluj, deoarece instalatiile de ardere nu respectau normele europene. Sistemul sanitar a ramas descoperit in acest domeniu, deoarece Guvernul a decis inchiderea incineratoarelor, dar nu a alocat fonduri pentru crearea altora noi.
Profitand de aceasta situatie, pe piata locala a aparut compania IF Tehnologii, care este specializata in arderea deseurilor medicale periculoase.
Societatea este in acest moment “victima” unui monopol impus printr-o Hotarare de Guvern, adoptata de cabinetul Tariceanu in decembrie 2005, act normativ prin care sunt alocate 30 de milioane de RON pentru sustinerea incineratoarelor private.
Sute de tone de deseuri medicale provenite de la spitalele si cabinetele din judetul Cluj sunt incinerate de o singura societate. Compania IF Tehnologii, inregistrata pe numele societatii Eco Burn Transilvania, detine monopolul incinerarii deseurilor medicale dupa ce, in cursul anului trecut, incineratoarele detinute de spitalele clujene au fost inchise.
Oficialii DSP au declarat atunci ca incineratoarele spitalelor erau invechite si nu puteau fi reabilitate pentru a respecta Directiva Consiliului Europei nr. 70/2000, care reglementeaza modul de ardere a deseurilor medicale periculoase. Astfel, din 2005, deseurile medicale periculoase sunt incinerate exclusiv de societatea IF Tehnologii, administrata de Marius Sandor.
Incineratorul de care dispune firma clujeana reprezinta una din cele patru instalatii de acest gen din toata tara, singurele care respecta Directiva Consiliului Europei nr. 70/200 Situatia este simpla: spitalele si cabinetele medicale din judetul Cluj sunt obligate prin lege sa arda deseurile medicale in incine