Mijlocul lunii iunie a marcat citeva momente extrem de interesante, finalul stagiunii muzicale fiind astfel deosebit de ofertant pentru melomani. Daca, spre exemplu, la sala Radio, excelentul dirijor Alexandru Samoila (de la Chisinau) a fost aplaudat pentru minunatul Festival Ceaikovski realizat la pupitrul Orchestrei Nationale Radio, in timp ce la Ateneu, Filarmonica, sub bagheta maestrului Ludovic Bacs, a colaborat cu mult apreciatul violonist Gabriel Croitoru, orchestra Operei din Timisoara s-a aflat la Viena pentru a acompania in concert o renumita soprana – Montserrat Caballe–, legendara solista reintilnindu-si cu acel prilej unul dintre partenerii de scena din vremurile de glorie, tenorul Corneliu Murgu, actualul director al teatrului liric timisorean.
Pe de alta parte, Teatrul Muzical „Nae Leonard“ din Galati a aniversat o jumatate de veac de existenta printr-un festival de anvergura. in sala renovata si modernizata, in gradina amenajata pentru concertele de jazz sau in parcul care a redevenit gazda unor spectacole de mare succes in stagiunea estivala, publicul si artistii au transformat serile in adevarate momente de referinta. Probabil, la centenarul teatrului, se vor regasi intr-o noua monografie ce se va alatura celei aparute acum (Valurile muzicii la malurile Dunarii) in ingrijirea lui Marcel Ionescu – ani la rind director al teatrului – si a Laurei Sava – secretar muzical. Acest prim volum cuprinde, in peste 300 de pagini, date si fotografii „istorice“ ce recompun imaginea activitatii curente a ansamblului in cei 50 de ani, a artistilor de marca – in mare parte afirmati apoi cu stralucire pe scena bucuresteana sau chiar peste hotare –, productii de mare frumusete, premiere absolute etc.
in cadrul festivalului a fost inclusa si gala participantilor la cea de a III-a editie a cursurilor de maiestrie sustinute de prof. Toma Popescu, la