În 2005 a fost cea mai slabă producţie de vin din ultimii 15 ani. Nici 2006 nu se anunţă mai bun. Dacă în anii precedenţi România exporta vinuri în valoare de 25 milioane de euro, Asociaţia În 2005 a fost cea mai slabă producţie de vin din ultimii 15 ani. Nici 2006 nu se anunţă mai bun. Dacă în anii precedenţi România exporta vinuri în valoare de 25 milioane de euro, Asociaţia Producătorilor de Vin susţine că în 2006 se va înregistra o scădere cu cel puţin 5-6 milioane de euro. Ca în toată Europa, şi la noi a apărut o concurenţă căreia e greu să-i facă cineva faţă: vinurile bune şi mai ieftine din California, Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud sau America Latină. Nici în Uniunea Europeană lucrurile nu stau prea bine din acest punct de vedere.
Nici 2006 nu se anunţă mai bun, după ce multe plantaţii de viţă- de-vie au avut de suferit din cauza gerului, iar societăţile de profil refuză să asigure podgoriile contra calamităţilor. Anul trecut, exporturile au scăzut cu 20%, iar Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Vin estimează că tendinţa se va menţine şi în acest an. Producătorii de vin susţin că scăderea exporturilor este cauzată nu numai de efectele dezastruoase ale vremii, ci şi de concurenţa extra-europeană. Provenite din SUA, Australia, Africa de Sud sau America Latină, vinurile extra-europene, mai ieftine şi de bună calitate, "atacă" la ele acasă vinurile franţuzeşti, italiene, spaniole sau româneşti. Dacă în anii precedenţi România exporta vinuri în valoare de 25 de milioane de euro, Asociaţia Producătorilor de Vin susţine că în 2006 se va înregistra o scădere de cel puţin 5 milioane de euro. Pentru a contracara concurenţa, UE adoptă reforme radicale. Reacţia românilor se lasă încă aşteptată.
Comisia Europeană a aprobat recent un proiect de reformă radical privind organizarea comună a pieţei vinicole, care prevede desfiinţarea a 400.000 d