moartea firmelor. An de an, în buzunarele acestora din urmă intră tot mai mulţi bani. Iar viitorul este promiţător, căci integrarea va duce la o creştere spectaculoasă a numărului moartea firmelor. An de an, în buzunarele acestora din urmă intră tot mai mulţi bani. Iar viitorul este promiţător, căci integrarea va duce la o creştere spectaculoasă a numărului falimentelor.
Zeci de mii de firme româneşti nu sunt pregătite să facă faţă rigorilor europene, ceea ce va duce, în perioada următoare, la o creştere semnificativă a numărului falimentelor, este de părere preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Reorganizare şi Lichidare (UNPRL), Arin Octav Stănescu.
Deşi nu poate estima exact numărul firmelor care îşi vor închide porţile după integrare, specialistul prevede o "epurare" masivă a economiei în perioada postintegrare.
Meseria de lichidator, brăţară de aur
Potrivit liderului UNPRL, aproximativ 11.000 de societăţi comerciale româneşti au intrat, anul trecut, în insolvenţă, ceea ce reprezintă o creştere cu peste 10% faţă de 2004. Dintre acestea, aproximativ 90%, adică 10.000 de firme, au intrat în faliment. "De la acestea au fost recuperate, în 2005, circa 350 milioane de euro, iar practicienii în insolvenţă au încasat 5-6% din această sumă, adică în jur de 18 milioane de euro", a mai precizat preşedintele UNPRL, subliniind că sumele pe care le încasează practicienii pot ajunge şi la câteva sute de mii de euro. O parte din onorarii nu se încasează însă. De la Fondul de Lichidare, spre exemplu, practicienii în insolvenţă ar trebui să încaseze peste două milioane de euro - subiect aflat încă în discuţie şi cu preşedintele ANAF, Sebastian Bodu. Reamintim că Ministerul Finanţelor Publice a cerut lichidarea cu lichidatori judiciari în 38.000 de dosare.
Noua Lege a falimentului, în vigoare din 21 iulie
Pe 21 i