- Economic - nr. 137 / 14 Iulie, 2006 Rapita colza(Brassica napus L. ssp. oleifera), planta originara din bazinul mediteranean, a avut o larga raspandire (in Evul Mediu) in tarile Europei Centrale si Nordice, pentru semintele sale bogate in ulei, utilizat in alimentatie si iluminat. Dupa 1700, rapita s-a extins din Olanda in Germania, Danemarca, Polonia, Elvetia, tot ca planta oleaginoasa. Ca atare, importanta economica a acestei culturi a fost, de la origini pana in zilele noastre, legata de bogatia semintelor in ulei. Atat la cultivarele vechi, cat si la cele mai noi, continutul in ulei nu a scazut sub 40%, fiind cuprins intre 43-48%. Al doilea component al semintelor de rapita (atat ca pondere, cat si ca valoare biologica si economica) este proteina bruta. Semintele de colza contin in medie 21-24% proteina bruta. Proteinele au valoare biologica ridicata, asemanatoare cu cele de la soia (95% din valoarea acesteia), continand toti aminoacizii esentiali. Continutul ridicat in ulei, ca si in proteine include rapita colza in randul plantelor oleoproteice care se bucura de o atentie deosebita in UE, unde atat bilantul uleiurilor, cat si cel al proteinelor produse si consumate este deficitar, sporind gradul de dependenta al acestei organizatii fata de SUA. In anul agricol 1998/1999, deficitul de ulei al UE a fost de 4.513 mii tone, iar cel de proteine de 14.474 mii tone. De aceea, cultivatorii sunt stimulati mai mult decat pentru cereale (350 euro/ha de cereale si 550 euro/ha de plante oleaginoase si proteice). In procesul de aderare la U.E. suprafetele cultivate cu aceste plante, inclusiv cu rapita, este un bun criteriu pozitiv (Agric. Roman nr.5/2000). Rezulta de aici importanta economica actuala si de perspectiva a rapitei, ca planta oleoproteica. Uleiul de rapita, prin compozitia sa chimica si printr-o serie de proprietati poate capata diferite intrebuintari.