Piata imobiliara clujeana e caracterizata de haos si preturi exorbitante; o recunosc investitorii, o constata clientii lor si o trec in catastife evaluatorii imobiliari.
Chiar daca investitia in imobile de locuinte si birouri se dovedeste a fi de aproximativ trei ori mai ieftina decat preturile de piata ale constructiilor respective, vanzatorilor nu li se poate imputa nimic, din cauza ca pretul este stabilit de raportul dintre cerere si oferta, foarte deformat in cazul Clujului.
Factorii care au facut din piata imobiliara clujeana a doua din tara ca nivel al preturilor, dupa Capitala, pot fi identificati pana si in apetitul ardelenilor de a munci in strainatate sau in relieful orasului, printre cei mai importanti fiind insa lipsa terenurilor si inexistenta unor reguli de urbanism stricte si coerente, respectiv nerespectarea celor existente.
Acesti factori au facut ca, in ciuda unei recente si semnificative extinderi a intravilanului, pretul terenului sa creasca in medie, la nivelul intregului oras, de aproximativ 5 ori in ultimii trei ani. Astfel de statistici dau apa la moara si dezvoltatorilor imobiliari, care justifica de multe ori preturile apartamentelor prin preturile foarte ridicate ale terenurilor.
Pentru a oferi o imagine cat mai completa a situatiei actuale a pietei imobiliare clujene, a cauzelor care au dus la aceasta situatie si a posibilelor solutii de „relaxare” a acesteia, Saptamana Clujeana s-a adresat evaluatorilor imobiliari, a caror meserie este tocmai aceea de a lua pulsul pietei, de a identifica mecanismele de cauza si efect si de a prognoza directiile de dezvoltare
din domeniu. In acest sens, solutiile de temperare a pietei imobiliare intrevazute de expertul evaluator Adrian Crivii sunt cresterea ofertei de terenuri prin extinderea