“Romanul bea orice”, “mancarica fudulie, bautura temelie” sau “romanul a gasit intotdeauna bani de baut” sunt doar cateva dintre vorbele de duh autohtone privitoare la pasiune pentru tarii si grade pe etichete a multor conationali de-ai nostri. Pe aceste principii mizeaza probabil si o serie de producatori de alcool, ale caror produse finite sunt menite probabil a fi date pe gat fara prea multe intrebari cu privire la procesul de fabricatie, ingrediente sau efecte.
Ca atare, recent Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului a demarat o actiune de control de amploare la nivel national, centrata pe respectarea prevederilor legale in ceea ce priveste etichetarea si vanzarea vinurilor aromatizate, a bauturilor aromatizate pe baza de vin si a cocteiluri din produse vitivinicole. Rezultatele nu au fost prea optimiste pentru fanii “turburelului”. In general cele mai multe amenzi s-au dat pentru vinurile “cu surprize” - particule in suspensie si sediment la baza ambalajului, cateva loturi de “Muscat” alb, fabricat la Focsani, si care probabil se vinde si in Timis fiind indisponibilizate din acest motiv. De asemenea, au mai fost depistate in circuitul comercial sortimente de vin expirate de ceva timp, unele din luna martie, si a mai fost sanctionata si o firma tot din Focsani, care producea un soi de bautura aromatica pe baza de vin, care era “imbunatatita” cu alcool etilic, desi acest lucru nu e permis la acest gen de bauturi.
La nivelul intregii tari inspectorii Protectiei Consumatorilor au constatat ca abia 43% din soiurile de vin sau bauturi pe baza de vin ofereau consumatorilor, pe eticheta, informatiile obligatorii care sa permita alegerea sortimentului dorit.
Raportat la alte judete, Timisul a iesit relativ bine la acest control national, singura anomalie specificata in raportul Protectiei Consumatorului referindu-se la “ilustrarea de fructe